HYDROLIZATY BIAŁKOWE
Białka pochodzące z żywności są głównie źródłem aminokwasów. Ich wartość oceniana jest najczęściej według kryteriów żywieniowych np. strawności lub właściwości alergennych. Nowe, dodatkowe kryterium oceny białek dotyczy ich potencjalnej aktywności biologicznej oraz możliwości uwalniania z ich struktury aktywnych peptydów za pomocą enzymów lub czynników fizykochemicznych. Bioaktywne peptydy można zdefiniować jako fragmenty białek, które pozostają nieaktywne w ich sekwencji, natomiast po uwolnieniu przez enzymy proteolityczne mogą oddziaływać z odpowiednimi receptorami w organizmie, regulując jego funkcje. Stale poszukuje się biopeptydów o zdefiniowanej aktywności biologicznej. Nowoczesne metody izolowania, identyfikowania i charakterystyki nowatorskich właściwości w aspekcie zawartości bioaktywnych peptydów lub obecności ich białkowych prekursorów mogłyby być wykorzystane w zakresie produkcji funkcjonalnej żywności prozdrowotnej, suplementów diety, kosmetyków oraz preparatów pozwalających na eliminowanie lub ograniczanie stosowania konserwantów.
Stosowane przez Biolive Innovation metody badawcze umożliwiają identyfikację bioaktywnych peptydów naturalnego pochodzenia i określić ich właściwości. Biopeptydy powstają w naszym laboratorium w wyniku unikalnego, wieloetapowego procesu hydrolizy białek przez enzymy o różnej specyficzności. Do naszych mieszanek wybieramy peptydy o najlepszych właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwnadciśnieniowych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych. Wychodzące z naszego laboratorium mieszanki nazywane są proteopeptydami.
PROGRAMUJEMY PEPTYDY
W zależności od źródła białka oraz tego jakim procesom i warunkom fizykochemicznym zostaną poddane w procesie produkcyjnym, otrzymamy peptydy o różnych funkcjach biologicznych.
Funkcje peptydów, które możemy uzyskać to:
- funkcja antyoksydacyjna – przeciwutleniająca, przeciwstarzeniowa,
- immunostymulująca – wzmacniająca odporność
- obniżająca ciśnienie krwi,
- obniżająca poziom cholesterolu,
- działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne
- zwiększanie wchłaniania składników mineralnych z żywności
- stymulacja produkcji czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego i mieszków włosowych
- działanie przeciwnowotworowe
- inne
Projektujemy proces produkcyjny pod Państwa potrzeby, tak aby uzyskać najlepsze konkretne właściwości peptydów np. wybitnie antyoksydacyjne. Jeśli potrzebujecie Państwo bioaktywnego składnika do swoich produktów to Biolive Innovation jest miejscem, w którym otrzymacie Państwo surowiec najwyższej jakości.
Możliwe źródła białek, z którymi pracujemy:
- konopie siewne
- rzepak
- żółtka jaj kurzych
- serwatka
- ostropest
- słonecznik
- soja
- inne
Jeśli Państwa firma potrzebuje bioaktywnych białek pochodzących ze źródeł innych niż wyżej wymienione, wówczas prosimy o kontakt w celu omówienia szczegółów procesu produkcyjnego.
Nasze laboratorium codziennie prowadzi procesy badawcze nad kolejnymi rokującymi w efektywność substancjami i produktami.
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA PROTEOPEPTYDÓW
ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA
Dodatek biologicznie aktywnych peptydów dostarczy konsumentom składników o działaniu prozdrowotnym i/lub terapeutycznym. Zależność pomiędzy dietą a zdrowiem jest jednym z elementów profilaktyki wielu chorób i czynnikiem wpływającym na komfort życia człowieka. Konsumenci oczekują od żywności spełniania funkcji odżywczych oraz możliwości opóźniania momentu pojawiania się tzw. chorób cywilizacyjnych i łagodzenia ich przebiegu. Przyczyniło się to do rozwoju rynku żywności funkcjonalnej, czyli produktów wywierających korzystny wpływ na zdrowie człowieka ponad poziom wynikający z ich wartości odżywczej.
Wszystkich Klientów zachęcamy do tego, aby w naszym laboratorium sprawdzili możliwość dodania proteopeptydów do składu ich produktu. Proteopeptydy są dobrze rozpuszczalne w wielu substancjach. Testy laboratoryjne pozwolą na ocenę efektywności poszczególnych fukcjonalności (np. antyoksydacyjnych) produktu z dodatkiem proteopoptydów. Próby smakowe pozwolą na dobranie optymalnej ilości proteopeptydu oraz zapewnienie odpowiedniej jakości w stosunku do ceny.
Proteopeptydy idealnie łączą się z sokami, jogurtami, produktami sypkimi lub stałymi itd.
KOSMETYKI
Nie jest tajemnicą, iż branża kosmetyczna podlega trendom rynkowym podobnie jak każda inna. Oprócz praktycznie niezmiennych składników (takich jak Q10, kolagen, witamina C itp.) w ostatnich sezonach zauważalne były w trendach wszelkie bariery antysmogowe, węgiel bambusowy, konopie siewne, kwas bursztynowy, białe trufle itd. Wciąż rośnie też rynek ekokosmetyków, szczególnie tzw.”lodówkowych” (o krótkim terminie ważności wynikającym w braku obecności konserwantów w składzie). Oczywiście główny cel producentów kosmetyków jest zawsze ten sam – opracować składniki aktywne i metody, które spowolnią lub zahamują niekorzystne procesy zachodzące w skórze.
Wszystkich Klientów zachęcamy do tego, aby w naszym laboratorium sprawdzili możliwość dodania proteopeptydów do składu ich kosmetyków. Proteopeptydy są dobrze rozpuszczalne w wielu substancjach, warto jednak wykonać próbę przed wprowadzeniem produktu na rynek. Dodatkowo właściwości fizykochemiczne proteopeptydów można nieco zmienić modyfikując procesy produkcyjne. W ten sposób uzyskujemy idealne dobranie proteopeptydów do rodzaju produktu, z którym ma być połączony.
HYDROLIZATY BIAŁEK Z ŻÓŁTEK JAJ
Poznaj nasze flagowe produkty: hydrolizaty białek z pochodzących z żółtek jaj kurzych (M23 - suszony, M5 - liofilizowany). To preparaty naturalnego pochodzenia, powstałe w wyniku hydrolizy enzymatycznej. Jest to produkty unikalne na rynku europejskim.
Głównym składnikiem są peptydy o masie poniżej 5 kDa. Dzięki niewielkiemu rozmiarowi składniki te są bardzo łatwo przyswajalne. Nie zawiera sztucznych dodatków, a dzięki naturalnemu pochodzeniu wszystkie składniki mogą być w pełni wykorzystane przez organizm człowieka. To unikatowe mieszaniny peptydów, a każdy z obecnych w mieszaninie składników charakteryzuje się innym spektrum działania. W końcowym produkcie zidentyfikowano między innymi peptydy o działaniu: przeciwzapalnym, obniżającym ciśnienie krwi, przeciwnowotworowym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym. Ponadto wykazano hamujące działanie peptydów żółtkowych na wzrost bakterii występujących w żywności m.in. z rodzaju Bacillus, Serratia i Brevundimonas. Działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne uzyskanego produktu umożliwia jego zastosowanie nie tylko jako suplementu diety wzmacniającego odporność, ale także stwarza perspektywę potencjalnego wykorzystania jako naturalny konserwant żywności czy kosmetyków.
Zarówno M23 jak i M5 są także doskonałym źródłem wszystkich naturalnych aminokwasów białkowych, również tych egzogennych, których organizm nie potrafi syntetyzować samodzielnie, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Ich proporcje zbliżone są optymalne dla organizmu człowieka, co potwierdza Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznając jajko za pełnowartościowe białko wzorcowe.
SUPLEMENTY DIETY
Rynek suplementów diety rośnie wybitnie dynamicznie i zupełnie nie zaszkodził mu czas pandemii - wręcz przeciwnie – konsumentom zaczęło bardziej zależeć na podniesieniu odporności organizmu oraz na dodatkowych funkcjach prozdrowotnych zażywanych suplementów ponieważ często okres pandemii czy kwarantanny obnażył niedoskonałości, a nawet choroby ich organizmu.
Proteopeptydy doskonale nadają się do zastosowania w kapsułkowanych preparatach multiwitaminowych i wielominerałowych, a także świetnie współdziałają w połączeniu z probiotykami. Idealną grupą konsumentów proteopeptydów są również sportowcy i osoby na diecie wspomagające swój organizm suplementacją.
HYDROLIZATY BIAŁEK Z KONOPI SIEWNYCH
Peptydy konopne wytworzone w procesie hydrolizy enzymatycznej posiadają liczne właściwości prozdrowotne: przeciwnadciśnieniowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, hipocholesterolemiczne, przeciwzakrzepowe, immunomodulujące, wzmacniające zdolności zapamiętywania. Opracowany przez nas produkt K5 - suszony hydrolizat białek konopnych to innowacja na skalę światową.
Same konopie siewne (Cannabis. sativa L.) zaliczane są do ziół i mają długie, cienkie kwiaty oraz spiczaste liście. Roślina ta jest znana i wykorzystywana już od tysięcy lat. Była uprawiana na całym świecie aż do początku lat dwudziestych, kiedy wielkość upraw gwałtownie zmalała (w tym czasie zakazano uprawy roślin będących źródłem tetrahydrokannabinolu). Dopiero od niedawna roślina ta znowu wraca do łask - jako źródło pożywienia, oleju spożywczego oraz surowiec do produkcji włókien i lekarstw.
Cenną częścią konopi siewnych są między innymi ich nasiona (zwiera nawet 35% tłuszczu, białko ok. 25%, węglowodany ok. 28%. Tłuszcz z nasion konopi odznacza się bardzo korzystnym składem kwasów tłuszczowych, co czyni te nasiona cennym składnikiem diety człowieka oraz pasz dla zwierząt. Nasiona te zawierają też cenne białka, które dzięki swojemu składowi aminokwasowemu wykazują działanie przeciwutleniające. Skład białka tych nasion czyni je doskonałym naturalnym źródłem aminokwasów, co zostało zauważone i wprowadzono na rynek wiele różnych produktów na bazie nasion konopi, takich jak: przekąski, odtłuszczona mączka, koktajle białkowe, mleko konopne (o smaku waniliowym lub czekoladowym), batony. Obecność psychoaktywnego związku - tetrahydrokannabinolu (THC) w frakcji białkowej konopi siewnych jest śladowa, a producenci tego surowca weryfikują jego zawartość niezależnymi badaniami laboratoryjnymi.
Głównymi białkami tego surowca są albumina oraz edestyna, które są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych. W porównaniu do białka jaja kurzego (uznawanego przez WHO za białko wzorcowe) oraz do białka sojowego wykazało, że białko konopne jest porównywalne do innych białek wysokiej jakości. Cechuje się m.in. odpowiednią zawartością argininy i kwasu glutaminowego.
Białka roślinne mogą być źródłem bioaktywnych peptydów. Jednym z nich jest aktywność antyoksydacyjna polegająca na neutralizowaniu szkodliwego oddziaływania reaktywnych form tlenu. Należy mieć świadomość, że reaktywne formy tlenu, a także wolne rodniki, odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób zwyrodnieniowych i nowotworowych w organizmie człowieka. Ludzkie ciało jest wyposażone w naturalne mechanizmy neutralizujące niekorzystne skutki oddziaływania reaktywnych form tlenu. Polegają one na wykorzystaniu endogennych antyoksydantów. Jednakże nadmierne narażenie na działanie czynników oksydacyjnych może przerosnąć ochronne zdolności endogennych antyoksydantów, co może prowadzić do wzrostu stresu oksydacyjnego. Nadmierna ilość reaktywnych form tlenu w organizmie może skutkować uszkodzeniami błon komórkowych, białek, enzymów i DNA, prowadząc do rozwoju przewlekłych stanów chorobowych. Obecność aminokwasów, takich jak: histydyna, tyrozyna, metionina, lizyna, tryptofan czy prolina zwiększa siłę antyoksydacyjną żywności bogatej w białko i pomaga przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu.
Aby bioaktywne peptydy mogły spełniać swoją funkcję w organizmie, niezbędna jest hydroliza białek. Wykorzystywane są do tego celu enzymy proteolityczne. Antyoksydacyjne właściwości otrzymanych hydrolizatów w dużej mierze zależą od specyficzności enzymów, stopnia hydrolizy oraz natury uwalnianych peptydów, w tym masy cząsteczkowej, składu aminokwasowego i hydrofobowości. Istnieje szereg opracowań na temat czynników wpływających na aktywność antyoksydacyjną białkowych hydrolizatów pozyskanych z nasion konopi. Badania in vitro wykazały, że hydrolizat białkowy z nasion konopi skutecznie przeciwdziała procesom oksydacyjnym. Zdolność uzyskanych peptydów do zmiatania rodników hydroksylowych i DPPH, redukcji jonów żelazowych i chelatowania jonów metali wskazuje na ich potencjalne zastosowanie do przeciwdziałania zaburzeniom metabolicznym, które powstają wskutek nadmiernego poziomu reaktywnych form tlenu.
Peptydy konopne mogą być używane w projektowaniu żywności funkcjonalnej i nutraceutyków o szerokim spektrum bioaktywności. Również badania in vivo potwierdzają antyoksydacyjne działanie peptydów konopnych. Mechanizm działania peptydów nasion konopi wydaje się obejmować regulację działania enzymów antyoksydacyjnych, wychwytywanie rodników oraz hamowanie peroksydacji lipidów.