PROTEOPEPTYDY

Nowość na europejskim rynku!

Białka pochodzące z żywności są głównie źródłem aminokwasów. Ich wartość oceniana jest najczęściej według kryteriów żywieniowych np. strawności lub właściwości alergennych. Nowe, dodatkowe kryterium oceny białek dotyczy ich potencjalnej aktywności biologicznej oraz możliwości uwalniania z ich struktury aktywnych peptydów za pomocą enzymów lub czynników fizykochemicznych.

Bioaktywne peptydy można zdefiniować jako fragmenty białek, które pozostają nieaktywne w ich sekwencji, natomiast po uwolnieniu przez enzymy proteolityczne mogą oddziaływać z odpowiednimi receptorami w organizmie, regulując jego funkcje. Stale poszukuje się biopeptydów o zdefiniowanej aktywności biologicznej. Nowoczesne metody izolowania, identyfikowania i charakterystyki nowatorskich właściwości w aspekcie zawartości bioaktywnych peptydów lub obecności ich białkowych prekursorów mogłyby być wykorzystane w zakresie produkcji funkcjonalnej żywności prozdrowotnej, suplementów diety, kosmetyków oraz preparatów pozwalających na eliminowanie lub ograniczanie stosowania konserwantów.

 

 

Zrozumienie zależności między strukturą molekularną peptydów a funkcją biologiczną żywności wymaga stosowania zaawansowanych metod badań o charakterze analitycznym i komputerowym. Stosowane przez Biolive Innovation metody badawcze umożliwiają identyfikację bioaktywnych peptydów naturalnego pochodzenia i określić ich właściwości. Biopeptydy powstają w naszym laboratorium w wyniku unikalnego, wieloetapowego procesu hydrolizy białek przez enzymy o różnej specyficzności. Do naszych mieszanek wymieramy peptydy o najlepszych właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwnadciśnieniowych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych. Wychodzące z naszego laboratorium mieszanki nazywane są proteopeptydami.

 

Biolive Innovation wyselekcjonowało najlepsze mieszanki peptydowe z żółtek jaj kurzych oraz z soi. Nasze laboratorium codziennie prowadzi procesy badawcze nad kolejnymi rokującymi w efektywność substancjami i produktami.

 
Probówki

PROTEOPEPTYD M23

Nasz flagowy produkt proteopeptyd M23 to preparat naturalnego pochodzenia, powstały w wyniku hydrolizy enzymatycznej białek żółtka jaja kurzego. Jest to produkt unikalny na rynku europejskim.
Głównym składnikiem mieszaniny są peptydy o masie poniżej 5 kDa. Dzięki niewielkiemu rozmiarowi składniki te są bardzo łatwo przyswajalne. Produkt nie zawiera sztucznych dodatków, a dzięki naturalnemu pochodzeniu wszystkie jego składniki mogą być w pełni wykorzystane przez organizm człowieka. Jest unikatową mieszaniną peptydów, a każdy z obecnych w mieszaninie składników charakteryzuje się innym spektrum działania. W końcowym produkcie zidentyfikowano między innymi peptydy o działaniu: przeciwzapalnym, obniżającym ciśnienie krwi, przeciwnowotworowym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym. Ponadto wykazano hamujące działanie M23 na wzrost bakterii występujących w żywności m.in. z rodzaju Bacillus, Serratia i Brevundimonas. Działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne uzyskanego produktu umożliwia jego zastosowanie nie tylko jako  suplementu diety wzmacniającego odporność, ale także stwarza perspektywę potencjalnego wykorzystania jako naturalny konserwant żywności czy kosmetyków.

 

Proteopeptyd M23 jest także doskonałym źródłem wszystkich naturalnych aminokwasów białkowych, również tych egzogennych, których organizm nie potrafi syntetyzować samodzielnie, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Ich proporcje zbliżone są optymalne dla organizmu człowieka, co potwierdza Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznając jajko za pełnowartościowe białko wzorcowe.

 

MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA PROTEOPEPTYDÓW

 

ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA

Datek biologicznie aktywnych peptydów dostarczy konsumentom składników o działaniu prozdrowotnym i/lub terapeutycznym. Zależność pomiędzy dietą a zdrowiem jest jednym z elementów profilaktyki wielu chorób i czynnikiem wpływającym na komfort życia człowieka. Konsumenci oczekują od żywności spełniania funkcji odżywczych oraz możliwości opóźniania momentu pojawiania się tzw. chorób cywilizacyjnych i łagodzenia ich przebiegu. Przyczyniło się to do rozwoju rynku żywności funkcjonalnej, czyli produktów wywierających korzystny wpływ na zdrowie człowieka ponad poziom wynikający z ich wartości odżywczej.

 

Wszystkich Klientów zachęcamy do tego, aby w naszym laboratorium sprawdzili możliwość dodania proteopeptydów do składu ich produktu. Proteopeptydy są dobrze rozpuszczalne w wielu substancjach. Testy laboratoryjne pozwolą na ocenę efektywności poszczególnych fukcjonalności (np. antyoksydacyjnych) produktu z dodatkiem proteopoptydów. Próby smakowe pozwolą na dobranie optymalnej ilości proteopeptydu oraz zapewnienie odpowiedniej jakości w stosunku do ceny.

Proteopeptydy idealnie łączą się z sokami, jogurtami, produktami sypkimi lub stałymi itd.

 
Ustawienie Spa

KOSMETYKI

Nie jest tajemnicą, iż branża kosmetyczna podlega trendom rynkowym podobnie jak każda inna. Oprócz praktycznie niezmiennych składników (takich jak Q10, kolagen, witamina C itp.) w ostatnich sezonach zauważalne były w trendach wszelkie bariery antysmogowe, węgiel bambusowy, konopie siewne, kwas bursztynowy, białe trufle itd. Wciąż rośnie też rynek ekokosmetyków, szczególnie tzw.”lodówkowych” (o krótkim terminie ważności wynikającym w braku obecności konserwantów w składzie).  Oczywiście główny cel producentów kosmetyków jest zawsze ten sam – opracować składniki aktywne i metody, które spowolnią lub zahamują niekorzystne procesy zachodzące w skórze.
Wszystkich Klientów zachęcamy do tego, aby w naszym laboratorium sprawdzili możliwość dodania proteopeptydów do składu ich kosmetyków. Proteopeptydy są dobrze rozpuszczalne w wielu substancjach, warto jednak wykonać próbę przed wprowadzeniem produktu na rynek. Dodatkowo właściwości fizykochemiczne proteopeptydów można nieco zmienić modyfikując procesy produkcyjne. W ten sposób uzyskujemy idealne dobranie proteopeptydów do rodzaju produktu, z którym ma być połączony.

 
 

SUPLEMENTY DIETY

Rynek suplementów diety rośnie wybitnie dynamicznie i zupełnie nie zaszkodził mu czas pandemii - wręcz przeciwnie – konsumentom zaczęło bardziej zależeć na podniesieniu odporności organizmu oraz na dodatkowych funkcjach prozdrowotnych zażywanych suplementów ponieważ często okres pandemii czy kwarantanny obnażył niedoskonałości, a nawet choroby ich organizmu.


Proteopeptydy doskonale nadają się do zastosowania w kapsułkowanych preparatach multiwitaminowych i wielominerałowych, a także świetnie współdziałają w połączeniu z probiotykami. Idealną grupą konsumentów proteopeptydów są również  sportowcy i osoby na diecie wspomagające swój organizm suplementacją.

Białe tabletki

©2019 by Biolive Innovation Sp. z o.o.. Proudly created with Wix.com